Darmowa dostawa od 50,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Dezynfekcja pomieszczeń gastronomicznych

2022-06-23
Dezynfekcja pomieszczeń gastronomicznych

Dezynfekcja pomieszczeń gastronomicznych

Czystość w lokalu gastronomicznym to jeden z priorytetów tej działalności, utrzymanie higieny wydaje się być czymś zupełnie oczywistym. I nawet nie chodzi o przestrzeganie obowiązujących przepisów sanitarnych ( jest to kwestia bezdyskusyjna ), ale o ludzkie podejście do tematu  w celu zapewnienia konsumentom  bezpieczeństwa  oraz wysokiej  jakości  oferowanych usług i produktów.

Jakimi zasadami należy się kierować, aby utrzymanie czystości w lokalu przebiegało sprawnie i zgodnie z zaleceniami Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP)

Odpowiedni stan sanitarno - higieniczny sprzętu, urządzeń oraz pomieszczeń to jeden z głównych elementów funkcjonowania lokalu gastronomicznego, a  dbałość o czystość i porządek jest  obowiązkiem wszystkich pracowników. Mycie i dezynfekcja powinny usunąć wszelkie zabrudzenia oraz drobnoustroje, które mogłyby stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów, a jednocześnie sposób wykonywania tych czynności oraz użyte środki czyszczące i dezynfekujące nie mogą przyczyniać się do zanieczyszczenia żywności.

Ogólne zasady mycia i dezynfekcji w lokalu gastronomicznym:

  • utrzymanie czystości jest niezbędne dla komfortu i  bezpieczeństwa zdrowotnego konsumentów oraz jakości produktów
  • wszelkie zabiegi czyszczące, mycie oraz dezynfekcja przyniosą oczekiwany efekt jeśli użyjemy odpowiednich środków i preparatów
  • czynności porządkowe powinny być wykonywane regularnie, według ustalonego harmonogramu
  • środki myjące i dezynfekujące nie mogą mieć styczności z żywnością, taka sytuacja jest niedopuszczalna i grozi zanieczyszczeniem żywności: na czyszczonych powierzchniach, które mają styczność z produktami spożywczymi nie mogą pozostać resztki tych  preparatów, należy dokładnie i skrupulatnie spłukać czyszczone powierzchnie oraz ściśle przestrzegać zaleceń producenta
  • wszystkie czynności dotyczące mycia i dezynfekcji powinny być udokumentowane
  • środki do mycia dzielimy na alkaliczne, obojętne i kwaśne, stosujemy je w zależności od typu zanieczyszczeń
  • po zakończonej pracy wizualnie oceniamy jej rezultat i ewentualnie powtarzamy zabiegi porządkowe aż do uzyskania zadowalającego efektu.

BIOPUR Medisoft APC 400 Bezalkoholowy płyn myjąco - dezynfekujący 

Schemat prac porządkowych w lokalu gastronomicznym

Prace porządkowe powinny być wykonywane często, regularnie, wg ustalonego planu:

  • czynności doraźne - dotyczą utrzymywania czystości i porządku na bieżąco, podczas rutynowych zajęć np. przyjmowania towaru
  • czynności codzienne - wykonywane są  przed rozpoczęciem pracy, później kilkakrotnie w ciągu dnia i przed zamknięciem lokalu, polegają na utrzymaniu w czystości miejsc i sprzętu używanego podczas procesu produkcji ( blaty, deski do krojenia, sprzęt kuchenny, urządzenia) oraz innych elementów wyposażenia - pojemników na odpady, zlewów, podłogi
  • czynności okresowe - zaplanowane raz na jakiś czas np. mycie ścian, chłodni.

Prawidłowa kolejność mycia i dezynfekcji:

  • czyszczenie lub płukanie wstępne
  • mycie właściwe
  • płukanie
  • dezynfekcja
  • suszenie.

 

Metody najczęściej stosowane w gastronomii:

  • czyszczenie (ręczne lub mechaniczne) jest etapem poprzedzającym mycie, polega na usunięciu np. resztek żywności, odpadów i innych zabrudzeń
  • mycie ręczne -  podczas tej czynności przydatne są akcesoria do sprzątania ( ścierki, zmywaki, gąbki, druciaki) oraz  odpowiednie detergenty
  • mycie mechaniczne - w tym celu wykorzystuje się sprzęty typu zmywarka czy myjka parowa
  • mycie pianowe - przydatne do większych powierzchni np. ścian oraz zewnętrznych części dużych urządzeń typu piece
  • mycie żelowe - zastosowanie podobne do mycia pianowego i metoda stosowania taka sama - rozprowadza się środek myjący ( piana lub żel ), a następnie spłukuje silnym strumieniem bieżącej wody
  • mycie ciśnieniowe - polega na natryskiwaniu zabrudzonej powierzchni wodą lub detergentem, stosowane do dużych powierzchni( podłogi, ściany, drzwi).

BIOPUR Medisoft APC 400 Płyn myjąco - dezynfekujący  

Dezynfekcja w lokalu gastronomicznym

Dezynfekcja  - inaczej odkażanie -  ma na celu zniszczenie drobnoustrojów, czyli bakterii i wirusów, dotyczy przedmiotów i powierzchni użytkowych.  W gastronomii stosuje się chemiczne i fizyczne metody dezynfekcji. Metody chemiczne wymagają zastosowania odpowiedniego środka, im wyższe jest jego stężenie oraz dłuższy czas działania, tym większa ilość drobnoustrojów zostanie zniszczona:

  • metoda natryskowa - dezynfekowaną powierzchnię natryskujemy środkiem chemicznym
  • metoda zanurzeniowa - dezynfekowany przedmiot zanurzamy w roztworze dezynfekującym.

MEDISEPT Velox Spray do dezynfekcji powierzchni BIOPUR Medisoft APC 100 Dezynfekcja powierzchni  Metody fizyczne najczęściej stosowane w pomieszczeniach gastronomicznych:

  • metoda termiczna - polega na zastosowaniu wysokiej temperatury ( gorącej wody lub pary)
  • metoda radiacyjna - stosowana na duże powierzchnie np. całe pomieszczenia, polega na naświetlaniu promieniami UV. Przed naświetlaniem dezynfekowane powierzchnie powinny być czyste - oczyszczone i umyte.

Skuteczność dezynfekcji zależy przede wszystkim od zastosowanego środka,  w naszej ofercie znajdziesz doskonałe preparaty dzięki którym pozbędziesz się drobnoustrojów w sposób bezpieczny -  posiadają niezbędne atesty i właściwie używane nie stanowią zagrożenia dla jakości artykułów spożywczych. Środki do dezynfekcji  Nie zapominaj o środkach do dezynfekcji dłoni, zarówno dla personelu, jak i klientów lokalu.  Pandemia COVID - 19 pozostawiła po sobie nowe nawyki -  przyzwyczailiśmy się do dezynfekcji dłoni w każdym miejscu użyteczności publicznej i chętnie korzystamy z dostępnych  preparatów dezynfekujących. Dezynfekcja dłoni         

Zobacz również:

Zaufane Opinie IdoSell
4.78 / 5.00 54 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2022-07-07
Zamowienie dotarło bardzo szybko. Papier ok
2022-05-11
dobra cena, sprawnie i całkiem szybka dostawa (3 dni)
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel